סויה – מזון בטוח, מזין ומתאים לכל שלבי החיים 🌱

הסויה שייכת למשפחת הקטניות, יחד עם עדשים, חומוס ושעועיות.

בשנים האחרונות היא מקבלת מקום של כבוד בהמלצות תזונה בעולם, כמקור חלבון איכותי, בריא וסביבתי – ולא רק לטבעונים.

שורה תחתונה – סויה זוכתה מאשמה על היותה מקור להורמונים כבר לפני שנים ויצא נייר עמדה מפורט ומדעי הכולל מחקרים עדכניים

מאז יצא המאמר, יצאו עוד מחקרים אשר מקשרים סויה עם תועלות בריאותיות רבות ולא חסרונות או הגבלות.

🌱 מה יש בסויה?

פולי הסויה ומוצרי הסויה הבריאים (כמו טופו, אדממה, משקה סויה ללא סוכר, טמפה) עשירים ב־

  • חלבון איכותי

  • סיבים תזונתיים

  • ברזל, סידן, אבץ, מגנזיום ואשלגן

  • ויטמינים מקבוצת B

  • פיטוכימיקלים ייחודיים, במיוחד איזופלאבונים

למרות שהם מכונים "פיטואסטרוגנים", במחקר לא נמצאה השפעה הורמונלית מזיקה על מערכת הרבייה אצל נשים או גברים.

✅ האם סויה בטוחה?

על פי נייר העמדה של משרד הבריאות:

  • סויה נחשבת בטוחה בכל שלבי החיים – ינקות (כתמ"ל צמחי מתאים – רק בהנחיית רופא/תזואנית – עדיפות כמובן לחלב אם), ילדות, התבגרות ובגרות, אצל נשים וגברים.

  • לא נמצא קשר בין צריכת סויה לבין:

    • התפתחות מינית מוקדמת בילדות

    • פגיעה בפוריות גברים ונשים בריאות

בתקופת היריון והנקה – המחקרים מוגבלים, אך לא נמצאו ממצאים מדאיגים עד כה.

במצבי תת־פעילות בלוטת התריס:

  • אצל מטופלים בתרופות – ניתן לצרוך סויה, כל עוד התרופה נלקחת על קיבה ריקה לפי ההנחיות.

  • במצב גבולי – מומלצת התייעצות אישית עם הרופא/ה, כי המחקר עדיין מצומצם.

💚 איפה סויה יכולה לתרום לבריאות?

ממחקרים שונים עולה כי צריכת מזונות סויה מסורתיים (כמו טופו):

  • עשויה להיות קשורה להפחתת סיכון ל:

    • סרטן השד

    • סרטן הערמונית

    • סרטן רירית הרחם

  • בקרב חולות ושורדות סרטן שד – צריכת סויה כחלק מהתזונה עשויה להיות קשורה לירידה בסיכון לתמותה.

  • בתחום מחלות לב וכלי דם – ייתכן שיפור מסוים בפרופיל שומני הדם, אם כי הקשר להפחתת תחלואה ותמותה אינו חד־משמעי.

  • באוסטאופורוזיס – נמצאו רמזים להשפעה מיטיבה על צפיפות העצם בעמוד השדרה, אך אין כיום המלצה על תוספי איזופלאבונים/חלבון סויה כטיפול או מניעה.

תוספי איזופלאבונים – היעילות שלהם בגלי חום שנויה במחלוקת, ואין מספיק נתונים כדי להמליץ עליהם באופן שגרתי.

תמיד חשוב להיוועץ ברופא/ה או דיאטן/ית לפני שימוש בתוספים.

עקרונות צריכה נבונה של סויה

המסר המרכזי:

  1. גיוון קטניות בתפריט

    • סויה היא עוד קטנית מעולה, אך מומלץ לשלב גם עדשים, חומוס, שעועיות ועוד לאורך השבוע.

  2. להעדיף מזונות כמה שיותר טבעיים

    • לבחור במוצרי סויה פחות מעובדים:

      • טופו

      • אדממה

      • פולי סויה יבשים

      • יובה

      • משקה סויה ללא תוספת סוכר

    • ולהמעיט במוצרים על בסיס סויה שעברו עיבוד אינטנסיבי, במיוחד תחליפי גבינה עתירי שומן ודלי חלבון.

בשורה התחתונה 🔍
על פי נייר העמדה המעודכן, סויה היא מזון בטוח ומזין, שיכול להשתלב כחלק מתזונה יומיומית מגוונת לכל המשפחה –

עם עדיפות למוצרי סויה טבעיים ופשוטים, כחלק מהרחבת צריכת הקטניות בכלל.

קישור לתקציר נייר העמדה – תוכלו למצוא כאן

תהנו – טופו, אדממה ויובה הם חלום 🙂

אורית הלר

תזונאית קלינית לילדים והורים עסוקים