האם ידעתם שיש סיכוי טוב שהחביתה שהגישו לכם בבית הקפה עשויה בעצם מנוזל ביצים מפוסטרות?
גם בבתי המלון, אם ראיתם פעם מישהו מכין חביתה מג'ריקן ענק, כנראה שזהו נוזל ביצים מפוסטר.
כדי להבין האם זה טוב לנו או רע לנו, כדאי לחלק את התשובה לשניים:
החלק הראשון הוא החלק התברואתי, בטיחות המזון.
והחלק השני, הוא החלק התזונתי.
לגבי בטיחות המזון, אין כל ספק שצריכת ביצים שעברו תהליך פסטור בטיחותי הרבה יותר, כידוע, אחוז גבוה מאד מהביצים בישראל נגועות בחיידק הסלמונלה, אותו חיידק אמנם נהרס בחימום, אך לא ניתן לדעת בוודאות שלא תפגשו אותו אפילו בסלט שלכם. (במידה והסלט נגע בטעות בקליפת הביצה המזוהמת.)
יתרה מזאת, אוכלוסיות בסיכון כמו נשים בהריון, קשישים או אנשים עם מערכת חיסון ירודה, יכולים ממש להסתכן באכילת ביצים נגועות בסלמונלה.
ועכשיו לחלק התזונתי:
אנחנו יודעים היום, שכדאי להעדיף צריכת מוצרים גולמיים שקרובים עד כמה שניתן למצבם המקורי, כמו ירקות, פירות, קטניות וכו'.
גם ביצים יכולות להיכלל בתזונה שלנו (בצורה מתונה) כל עוד הן מגיעות בתצורתם המקורית ולא אחרי עיבוד.
הבעיה היא שמעבר לעובדה שהביצים עברו תהליך עיבוד, אותו נוזל מפוסטר לרוב מכיל בנוסף גם סוכר, נתרן וחומרים משמרים.
והרי אף אחד מאיתנו לא תכנן לאכול חביתה עם סוכר לארוחת בוקר.
חשוב לציין שבחלק מהמקומות הביצים הקשות, אף הן מגיעות בקופסא, מקולפות ומומלחות ומן הסתם מכילות חומרים משמרים כאלו ואחרים על מנת להחזיק אותן במקררים הרבה יותר זמן מאשר כל ביצה אחרת שתכינו בבית.
מה המסקנות:
1. בא לכם להזמין משהו שמכיל ביצים? תשאלו ממה הן עשויות ותסתכלו על רשימת הרכיבים.
2. בחרו וגוונו באופציות הטבעוניות – חביתת חומוס, עדשים או טופו..
3. שימו 💓 שדווקא ביצי העין שתזמינו מגיעות מביצים רגילות (ולא מנוזל מפוסטר), יכולות להכיל סלמונלה ופחות בטיחותיות מבחינה תברואתית. מה שנקרא, אליה וקוץ בה.
4. בהריון? תעדיפו את המפוסטרות ותשמחו שהן מוגשות לכן. פה גם המקום לגיוון. לא חייבים לאכול חביתה.
5. תוותרו על האופציה של קניית סנדוויץ' חביתה במכונות או בחנויות נוחות. הן לרוב יכילו חביתות קפואות, המכילות חוץ מביצים, סוכר, מלח וחומרים משמרים, גם שבבי תפוחי אדמה או כל מיני תוספות שהקשר בינם ובין חביתה מקרי בהחלט.
כאן הקטע המלא שלי מפאולה וליאון